“Pozicija visuomenei dėl pareikštų kaltinimų LSS nariui”

Atsiradus informacijai, jog mūsų organizacijos narys yra apkaltintas seksualiniu priekabiavimu ir prievarta, Lietuvos skautų sąjunga atsakingai pareiškia, kad tokie veiksmai nėra toleruojami, todėl LSS Taryba nedelsiant sušaukė neeilinį posėdį, kurio metu priėmė sprendimą sustabdyti narystę nariui iki kol bus priimtas galutinis sprendimas jo atžvilgiu.

Dėl detalesnio konkretaus atvejo komentavimo Lietuvos skautų sąjunga susilaiko, kol vyksta tyrimas.

       PAPILDYTA 2022-12-15

Praėjusią savaitę viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie pateiktus kaltinimus seksualiniu priekabiavimu ir prievarta mūsų organizacijos nariui, ilgamečiam vadovui G. Ciuniui. Užvakar Vilniaus apygardos prokuratūroje buvo priimtas sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą.

Norime išreikšti palaikymą prabilusioms sesėms ir jų artimiesiems. Pritariame teisybės ieškojimui teisiniu keliu. Susiklosčiusi situacija tapo krizine mūsų organizacijai, tačiau tikime, kad atvirumas, pagalbos priėmimas ir nuoseklus darbas padės mums atsitiesti.

Vos tik sužinojome apie prokuratūrai pateiktus pareiškimus, sušaukėme Neeillinį Tarybos posėdį, kurio metu priėmė sprendimą sustabdyti narystę nariui iki kol bus priimtas sprendimas jo atžvilgiu. 2022-12-12 gavome jo prašymą išeiti iš organizacijos.

Šiomis dienomis konsultuojamės su Krizių įveikimo centru, Moterų informacijos centru, Ribologija, psichologais. Siekiame padėti kaltinimus pateikusioms skautėms, joms buvo pasiūlyta psichologų pagalba. Vadovams bus teikiama grupinė psichologinė pagalba. Jau dabar planuojame prevencinius mokymus tiek vadovams, tiek vaikams. Ruošiame krizių valdymo aprašą.

Kalbėti apie tai bei pripažinti tokius įvykius yra be galo sunkus žingsnis tiek nukentėjusiems, tiek pačiai organizacijai. Iki to reikia pribręsti – atpažinti netinkamą elgesį, jį suvokti, pripažinti ir išdrįsti kreiptis pagalbos. Mūsų dar laukia ilgas darbas siekiant tarpusavio ir visuomenės pasitikėjimo. Dėsime visas pastangas tam, kad ateityje tokie įvykiai nepasikartotų. Vienas iš skautų įsakymų sako: „Sek skautų globėją šv. Jurgį: naikink piktą pasaulyje, o pirmiausia – pačiame savyje.“ Nuo to mes ir pradedame, siekdami rytoj būti geresniais, negu šiandien ir vakar buvome.

Norime padėkoti pagalbą teikiančioms ir mus palaikančioms organizacijoms, specialistams, visuomenei.

Grįžti į naujienas Skaityti sekančią